Geaccrediteerde vakopleidingen
Persoonlijke begeleiding
Internationale certificering

Mindfulness cursus

Met de geaccrediteerde mindfulness cursus bij Nieuwetijds Opleidingen bieden we je alle handvatten om zo een gecertificeerd mindfulnesscoach te worden en mensen zo te begeleiden mindful te leven. We vertellen je graag alles over deze bijzondere opleiding!

5,0
5/5

Gratis advies!

De juiste opleiding vinden?
Laat je gegevens achter

We bellen je terug!

Cognitieve mindfulness training

Bij Nieuwetijds Opleidingen zijn we gespecialiseerd in het geven van cursussen, trainingen en vakopleidingen. Zo geven wij ook een mindfulness training. Onze missie is om onze studenten zo goed mogelijk uit te rusten met kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om te kunnen slagen in hun vakgebied. 

De mindfulness training is een cursus waarbij je leert hoe je een andere levenshouding aanneemt en een positieve mindset creëert. Deze cursus volg je wanneer je regelmatig last hebt van veel stress bijvoorbeeld. De oorzaak van stress is voor iedereen verschillend. Zo kan het komen door een drukke baan, het gezinsleven, een ziekte of misschien wel door een gestrande relatie. Ook kan het een combinatie van de verschillende oorzaken zijn. Wat de reden ook is, te veel stress is niet gezond. Tijdens de mindfulness cursus leer je oude reactiepatronen te verbreken waardoor er nieuwe mogelijkheden beschikbaar worden. 

Onze trainingen en cursussen worden fysiek gegeven, maar daarbij hebben wij wel een compleet digitale leeromgeving waarbij de stof altijd beschikbaar is. Wij werken met meerdere trainers die allemaal gespecialiseerd zijn in mindfulness. Op die manier wordt je echt professioneel begeleid. Zo kom jij als student terecht in een betrouwbare en professionele omgeving waarbij jouw groei als specialist centraal staat. Alle cursussen, trainingen en opleidingen zijn op hun eigen manier ingedeeld. Dit wordt op een efficiënte manier gedaan, zodat jij als student een zo prettig mogelijke indeling van je training hebt en je goed kan ontwikkelen als mindfulness coach!

Details over de opleiding

Ontdek de diepgaande transformatie van onze opleidingen. Leer de essentiële vaardigheden voor een betere toekomst, in een moderne, inspirerende omgeving.

Tijdsduur

 • klassikaal les, totaal 8 blokken.
 • motiverende thuiswerk opdrachten tussen de lessen

Studiebelasting

 • 8 blokken les op het instituut
 • 2,5 contact uren per blokn
 • Totaal van 20 contact uur
 • ± 8 uur thuisstudie

Investering € 347

 • Waarde van deze training normaal € 497
 • Nu met Early bird een voordeel van € 150 
 • Betaling in één keer, in delen is mogelijk.

(Early bird geldig tot 30 dagen vóór aanvang mindfulness training)

Agenda 2025

Data vanaf 2e kwartaal 2025 

Wat is mindfulness?

Om te weten of de mindfulness training iets voor jou is, is het belangrijk om te weten wat mindfulness eigenlijk inhoudt. Mindfulness houdt in dat je je volledig bewust bent van het huidige moment. Ken je dat gevoel dat alles ineens even stil lijkt te staan en dat alles wat op dat moment gebeurt, helemaal in je wordt opgenomen? Dat is wat mindfulness is. Hierbij merk je op wat er gebeurt in je lichaam en in de omgeving.

Tijdens je mindfulness kun je jouw aandacht bewust aansturen, dit zorgt ervoor dat je in het nu bent en je ervaringen intenser worden. In plaats van dat je zomaar reageert op alle prikkels, kun je jezelf eerst bewust laten nadenken voordat je een reactie geeft. Zo maak je bewuste keuzes, wat zorgt voor minder stress en het beter bewaken van je grenzen.

Mindfulness is iets anders dan mediteren. Bij mediteren gaat het om fysieke en mentale stilte en rust. Binnen mindfulness daarentegen, gaat het om bewustzijn en aandacht voor het moment. Daarom is het ook een belangrijk onderdeel van onze hypnotherapeut opleiding. Zo observeer je eigenlijk je eigen gedachten, denkprocessen en gevoelens, en zorg je ervoor dat je deze eerst afweegt voordat je reageert op een prikkel. Wanneer je hier bewust mee bezig bent zal je stress verlagen. Dit komt doordat je leert je gedachten beter te verdelen en focus je meer op één gedachte tegelijk. Zo wordt het aantal prikkels verminderd, hoe minder prikkels je moet verwerken, hoe minder gedachten er verwerkt moeten worden. Dit leidt dus tot minder stress.

Hoe onze mindfulness training is opgebouwd

Bij Nieuwetijds Opleidingen bieden wij de mindfulness opleiding in 8 lesblokken aan. Wij vinden persoonlijk contact ontzettend belangrijk voor jouw ontwikkeling en dat is dan ook de reden dat wij klassikaal lesgeven tijdens deze blokken. Naast de lessen geven we je thuiswerk opdrachten mee die in de dagen tussen de lessen dienen te worden gemaakt. De cursus is als volgt opgebouwd. De 8 lesblokken die je hebt, vinden wekelijks plaats op de woensdagavond. Elke les duurt 2,5 uur, waarbij je nog ongeveer 8 uur aan thuisstudie hebt per week. In totaal heb je in deze 8 weken dus 20 actieve contacturen en 64 thuisstudie uren die je moet investeren in de opleiding. 

Schrijf jij je in voor deze cursus dan verwachten wij wel maximale inzet. Wij leren je hoe je die stress om kunt zetten in geordende gedachten en hoe je bewust op verschillende prikkels kunt reageren. Hierbij is het belangrijk dat jij openstaat om dit te leren. Wij zijn enthousiast om dit aan jou door te geven binnen de 8 weken die je voor deze cursus nodig hebt. Onze mindfulness workshop is dan ook echt een investering in jezelf. 

Uit welke onderdelen bestaat de opleiding?

Onze opleiding omvat boeiende modules, workshops en praktische sessies.
Leer essentiële kennis en vaardigheden voor persoonlijke groei en succes.

Blok 1 - Beginnen in het nu

Beginnen met de algemene basis van Mindfulness. Hoe de training mindfulness is opgebouwd en waar de training uit bestaat. Hoe en waarom het belangrijk is om zachtmoedig te zijn en we gaan een begin maken met het mediteren.

Blok 2 - Wie maakt de regels

Wie maakt de regels? Waar liggen je grenzen en hoe kun je een open houding creëren. Het is belangrijk dat je in kunt gaan zien hoe de verhouding ligt tussen emoties en feiten zodat je met een meer open houding je gedachten kunt beoordelen op waarheid.

Blok 3 - Omgaan met grenzen

We gaan dieper in op het stellen van grenzen. Hoe doe je dat en hoe bepaal je precies waar jouw grenzen liggen in de verschillende omstandigheden. Hoe we ook mindful kunnen blijven in een situatie die daar niet toe uitnodigt.

Blok 4 - In het hier en nu

Wat is het verschil tussen het natuurlijke ego en het negatieve ego en hoe herken je welk ego aan het woord is? Hoe kun je ervoor zorgen dat je in het hier en nu bent en leer om vanuit het hier en nu te manifesteren zodat er meer mogelijk blijkt dan je had gedacht. Wees je bewust van de keuzes die je zelf kunt maken om je beter te voelen.

Blok 5 - Met de stroom mee

Negatieve gedachten hebben een functie. Soms zijn ze echter niet nuttig en komen ze op het verkeerde moment. Het is aan ons om de gedachten te herkennen en in dit blok leer je hoe je ze ten goede kunt gebruiken. Ze zijn tenslotte onderdeel van ons en daardoor kunnen we ze niet negeren. Hoe aanvaard je problemen en welke gevoelens veroorzaken deze problemen in je lichaam?

Blok 6 - Gedachten zijn geen feiten

Je gedachten zijn geen feiten. Wanneer je niet mindful bent is het niet eenvoudig om de realiteit te zien. Het is altijd belangrijk om je eigen kompas te blijven volgen en je aandacht te richten op de feiten en de waarheid. Hoe beweging je kan helpen met focussen en je lichaamsbewustzijn.

Blok 7 - Omgaan Met Tegenslag

Het zevende blok staat in het teken van het kunnen omgaan met tegenslag. Hoe je het perspectief kunt veranderen en het probleem ineens geen probleem meer lijkt te zijn of anders in elkaar zit dan je dacht. Het oordeel loslaten, (jezelf) vergeven en wat het belang is van actie. Wat je kunt doen wanneer je je slecht voelt en hoe je een (volgende) burn-out voorkomt.

Blok 8 - Zelfstandig Verdergaan

Het laatste blok van deze training staat volledig in het teken van zelf verder gaan. Pluk de dag. Hoe het zacht-moedig zijn toegepast kan worden op je eigen leven. En ook wat je kunt doen wanneer je een slechte dag hebt. Hoe je je grenzen blijft bewaken en de signalen van je lichaam blijft herkennen.

Blok 9 - Meditaties

Meditatie is een vast onderdeel van deze training. Meditatie is een bewezen hulpmiddel in het mindful worden. Maar hoe doe je dat precies, mediteren? Tijdens deze training komen verschillende meditaties aan bod. Via de bijbehorende audio bestanden is het eenvoudig om ook thuis met de meditaties aan de slag te gaan.

Wat je verder leert in de mindfulness training is dat jouw gedachten geen feiten zijn. Het is belangrijk om dit te beseffen, want wanneer je niet mindful bent, is het soms moeilijk om je eigen mening te onderscheiden van de feiten. Om hier dieper op in te gaan, gaan we in week 7 aan de slag met hoe je het beste om kunt gaan met tegenslag. Hier leren we je hoe je deze tegenslag ten goede kunt gebruiken en je perspectief kunt veranderen.

In de laatste lessen focussen we ons op hoe jij zelfstandig verder kunt gaan. Zo leer je hoe je mindful kunt blijven na de lessen en hoe je de geleerde dingen kunt toepassen in je eigen leven. Door bijvoorbeeld ook te kijken naar wat je kunt doen als je een slechte dag hebt, ben jij na deze les helemaal voorbereid om in elke situatie mindfulness toe te passen. Vervolgens staat er nog één les in het teken van mediteren. Tijdens deze les wordt er gekeken naar verschillende manieren van mediteren en bieden wij audiobestanden zodat jij hier thuis verder mee aan de slag kunt.

Ontmoet jouw trainer; Yvonne Riem

“It’s not my job to fix you, It’s my job to guide you while you fix yourself”

 • Master Reiki trainer
 • Holistisch & Energetisch therapeut trainer
 • Klankschaal therapie trainer
 • Mindfulness trainer
 • Cognitief therapeut trainer
 • Hypnose trainer
 • Hypno Coaching trainer
Henk Riem Handtekening

Nog even drie belangrijke punten op een rij…

Persoonlijke begeleiding

Geen up-smuk, verpakt in lastig taalgebruik maar makkelijk toegankelijke lesstof. Duidelijk uitgelegd en helder aangeboden. En het mooiste: wat je leert brengen we dezelfde dag nog in de praktijk met oefeningen.

Duidelijke Syllabus

Hoe fijn is het dat je een syllabus ontvangt waar alles helder en duidelijk in staat. Zo heb je een fijn naslagwerk en kan je ook nog zaken terug lezen. Een fijn studie instrument.

Digitale Leeromgeving

Een 24/7 beschikbare digitale leeromgeving waar jij alles nog eens kunt nakijken in je eigen tempo. Alle videos zijn en blijven beschikbaar waardoor je altijd nog eens rustig op je gemak kan terugkijken.

Wat vinden cursisten van onze opleidingen?

Ontdek hoe onze opleidingen levens veranderen en sluit je aan bij ons groeiende succesverhaal!

5/5

Zelf de hypnotherapie opleiding gevolgd. Zeer interessant!
Mijn ervaring is een hele toegewijde leraar. Altijd betrokken bij de leerlingen. Ik heb zelf de korte lijntjes en de laagdrempeligheid bij nieuwe tijd opleidingen als heel prettig ervaren.

- desiree swalef

5/5

Dit is een geweldige opleiding. Ik heb zoveel technieken geleerd inzichten gekregen. Henk en Yvonne doen dat met hart en ziel. Ze staan klaar met raad en daad. Echte toppers. Ik kom zeker terug. Bedankt voor alles.

- Nathalie Meyssen

5/5

In de veiligheid van deze mooie inspirerende omgeving een behandeling krijgen of opleiding volgen. Is de mooiste investering die je aan jezelf kan geven. Henk en Yvonne zijn fantastische mensen die hoge kwaliteit bieden op gebied van spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, trauma verwerking en nog veel meer.

- Roos Spijker

Hoe zit de lesindeling van onze mindfulness training in elkaar?

Binnen de 8 weken gaan we van de basis van mindfulness tot hoe je zelfstandig verder kunt gaan hiermee. Tijdens de eerste les wordt de basis van mindfulness behandeld, maar ook hoe en waarom het belangrijk is om zachtmoedig te zijn. Daarnaast wordt in de eerste les direct aandacht geschonken aan het mediteren. Alhoewel beide net wat anders is, staat het wel in verband met elkaar. Bij meditatie worden verschillende technieken gebruikt om op een specifieke gedachte of object te concentreren. Een van deze technieken is mindfulness. 

In les 2 van de mindfulness training wordt gefocust op hoe jij jouw grenzen het beste kunt bewaken. Want jij bent degene die de regels maakt, dus jij kunt bepalen wat jouw grenzen zijn. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding tussen emoties en feiten. Zo krijg je een open houding en kun je je gedachten beoordelen op wat feiten zijn en wat niet. Tijdens de derde les leer je dan hoe je je eigen grenzen kunt stellen in verschillende situaties. 

Ieder individu hebt een natuurlijk ego en een negatief ego, in de vierde les leer je deze herkennen. Daarnaast leer je in deze les hoe je ervoor zorgt dat je in het hier en nu bent. Zo kun je vanuit deze positie manifesteren om meer mogelijk te maken voor jezelf. Maak jezelf bewust van de keuzes die je kunt maken om jezelf beter te laten voelen. In de volgende les leer je dan hoe je negatieve gedachten positief kunt inzetten. Deze gedachten kun je namelijk niet blijven negeren, zo kun je leren welke gevoelens de oorzaken zijn van jouw problemen. 

Wat kun je met de mindfulness cursus?

We hebben allemaal weleens een hectische periode waarin we het druk hebben en de stress hoog ligt. Als dit een langere periode doorgaat is dit niet goed voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk hier bewust mee bezig te zijn. Tijdens je dagelijks leven krijg je constant prikkels, meestal ook veel tegelijk. Deze prikkels brengen vervolgens gedachten op gang waardoor je hersenen op een gegeven moment overuren gaan draaien. Dit kan bij jou verschillende reacties uitlokken waar je niet bewust over hebt nagedacht. Een mindfulness training kan je helpen om de verschillende gedachten te ordenen en eerst bewust na te denken over de prikkel voordat je er een reactie op geeft. 

Door het volgen van zo’n cursus leer je om bewust in het moment op te gaan en eerst je gedachten te ordenen voordat je een reactie geeft. Zo helpt mindfulness in het verminderen van angst, stress en depressie. Daarnaast helpt het voor een betere nachtrust, meer ontspanning, meer eigenwaarde en het effectiever omgaan met stress en pijn. 

Je kunt ook zelf mindfulness oefenen. Dit kun je doen wanneer je bijvoorbeeld ergens aan het wachten bent of in de file staat. Op dat moment kun je gaan letten op je omgeving. Wat gebeurt er allemaal om je heen, wat zie je? Daarnaast kun je gaan letten op je ademhaling. Merk je dat je afdwaald? Breng dan gewoon je aandacht weer terug naar je ademhaling. Er zijn genoeg oefeningen die je kunt doen. Ben je klaar voor de volgende stap, dan kun je dit ook toepassen op momenten dat je iets aan het doen bent. Let bijvoorbeeld op je ademhaling terwijl je bezig bent. Dit helpt je concentreren en verlaagt ook je stress. 

Wanneer je een cursus mindfulness doet leer je hoe je dit kunt toepassen in de verschillende situaties. Door het eerst toe te passen wanneer je bewust even niets doet kun je het later toepassen wanneer je activiteiten uitvoert. 

Wat kost een mindfulness cursus?

Onze mindfulness training moet je zien als een investering in jezelf. Deze 8 weken les kosten namelijk €497,-. Wel kun je een voordeel van €150,- krijgen wanneer je tot 30 dagen voor de mindfulness cursus je inschrijving hebt voltooid. Zo heb je voor €347,- een volledige training van 8 weken. Tijdens deze training worden wekelijkse fysieke lessen aangeboden, maar heb je ook onbeperkt toegang tot de digitale leeromgeving. 

Wanneer je onze manier van lesgeven niet helemaal begrijpt hoef je je geen zorgen te maken, wij bieden namelijk meerdere methodieken. Daarnaast zijn wij daar om jou persoonlijk te begeleiden in je ontwikkeling. 

Waarom kiest men voor een mindfulness training en wat is het doel ervan?

Zelf beginnen met mindfulness kan lastig zijn. Waar let je op? Hoe doe je het eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat die gedachten een keer stilstaan? Tijdens deze cursus is er een coach die je deze verschillende onderdelen gaat aanleren. Dit gebeurt geleidelijk tijdens de verschillende lessen. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, begin je bij de eerste les ook bij het begin. Er wordt niet van je verwacht dat je gelijk je gedachten kunt ordenen. Tijdens de verschillende lessen wordt je begeleid en tussen de lessen door ga je zelf aan de slag. 

Mindful kun je worden door er bewust mee bezig te zijn, dit is waar een coach je goed mee kan helpen. Door het lesplan dat vaststaat, volg je een plan. Zo wordt je gemotiveerd om wekelijks bezig te zijn met mindfulness training en zal dit je helpen om hierin te groeien.

Beginnen met mindfulness kan voor iedereen een andere reden hebben. Misschien slaap jij wel slecht omdat je gedachten niet stoppen. Ook kan het zo zijn dat je graag meer rust in je hoofd wilt in verband met stress of fysieke klachten. Het uiteindelijke doel van deze cursus is om ervoor te zorgen dat jij bewust bent van het moment en dat je je gedachten scheidt van de feiten. Zo kun je een bewuste, weloverwogen reactie geven. Per persoon kan het persoonlijke doel verschillen. 

Start direct met de mindfulness cursus om een coach te worden!

Bij Nieuwetijds Opleidingen bieden wij deze mindfulness workshop aan om samen met jou op het moment te kunnen stilstaan. Door het volgen van deze workshop ben je je op het einde goed bewust van wie je bent en waar je voor staat. Ook kun je deze kennis doorgeven aan anderen. Om dit te kunnen doen moet je je goed bewust zijn hoe je jouw opgedane kennis kan overdragen aan anderen.

Wil jij graag coach worden en anderen helpen in het mindful worden? Dan zit je bij ons goed! Naast dat wij jou leren om mindful te zijn, leren wij je ook om dit door te geven aan anderen. Om coach te kunnen worden is het van belang dat je zelf volledig snapt wat mindfulness inhoudt en hoe je het kunt toepassen. Alleen op deze manier kun je je kennis doorgeven aan anderen. 

Ligt het doorgeven van kennis helemaal in jouw straatje en wil jij graag mindfulness toepassen? Meld je dan nu aan voor de cursus.

Training

8 lesblokken
 • Meerdere methodieken
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geaccrediteerde opleiding
 • 24/7 toegang leeromgeving

Schrijf je meteen in!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.